tisdag 20 augusti 2013

SFS är oroliga över studentostadsbristen. Men bostadsministern är nöjd.

Bara fyra av 32 studentorter kan erbjuda bostad till studenterna inom en månad, det visar SFS rapport om bostadssituationen som redovisas idag. Skrämmande, tycker jag. Vi är bra, tycker bostadsministern.

Om regeringen fortsätter vara nöjd med ökad studentbostadsbrist för varje år kommer det snara bara vara de som kan köpa en lägenhet som kan gå på högskola. Ett riktigt dåligt urvalskriterium tycker jag.

Sverige behöver en politik som vågar satsa på framtiden. En aktiv bostadspolitik som gör att fler unga vågar ta steget till högre studier. Det är bra både för den enskilde och för hela Sverige.

fredag 9 augusti 2013

Det verkar som om bostadsmarknaden är perfekt.

Fler och fler byggnadsarbetare går arbetslösa och varslen i byggsektorn ökar markant. Det borde tyda på att marknaden är mättad, att vi inte behöver bygga mer, att vi inte har någon bostadskö, att unga snabbt får ett förstahandskontrakt och att alla som vill snabbt kan få tag i ett bra boende som passar just deras behov och önskemål. Kort sagt, det verkar som om bostadsmarknaden är perfekt.

Men. Nu är ju inte det där sant. Det råder brist på bostäder i hälften av landets kommuner, en kvarts miljon unga är bostadslösa, kötiden för en studentlägenhet i Stockholm är fem år, nyproduktionen av radhus och villor har nästan avstannat, byggandet av små hyresrätter är det lägsta på decennier osv osv. Samtidigt som fler och fler byggnadsarbetare tvingas ut i arbetslöshet. Kan det vara så enkelt att marknaden självt inte klarar att lösa bostadskrisen och att bostaden faktiskt inte är som vilken annan vara som helst? Kan det vara så enkelt att det krävs lite aktiv politik för att få det logiska – bättre att byggnadsarbetare bygger bort bostadsbristen än går arbetslösa – att fungera?

tisdag 6 augusti 2013

Sommar. Det var vad jag behövde.

Måste erkänna att jag var betydligt mer utarbetad efter den här våren än vad jag själv anade. Jag behövde sommar och jag har njutit varje sekund. Är så tacksam för solen som vart generös i år. För mig är sommar solen i Sverige och tiden med barnen mellan Almedalen och Pride. Ungefär så här.


Men nu närmar sig jobbet med stormsteg. Jag planerar upp, läser in och njuter av de sista dagarna. Snart kommer sandalerna åka av och kavajen åka på. Snart är jag helt redo för utmaningen - valår. Och dessutom har jag poddat ner alla Sommar i P1 och fyllt telefonen med soliga bilder på barnen så jag när hellst det behövs kan få en ny dos energi.