onsdag 30 juni 2010

FK-rapport: Färre sjukskrivna när sjuka utförsäkras

Har börjat dagen med radiodebatt mot Husmark-Pehrsson (lyssna här). Det blev en ganska tjafsig debatt om en utvärdering som säger att färre människor är sjukskrivna efter regeringens nya regler. Och Husmark-Pehrsson är nöjd. "Vår politik har lyckats".

Ja men det är väl klart. Om sjuka människor kastas ut ur sjukförsäkringen så blir det ju färre kvar, så klart, men det betyder inte att fler sjuka fått stöd tillbaka till arbete. Till skillnad mot de borgerliga tror inte jag att människor blir friskare för att de blir utförsäkrade – de blir bara fattigare.

Jag ska inte tipsa moderaterna om att om man vill nå noll sjukskrivna kan man ju helt avskaffa sjukförsäkringen.

tisdag 29 juni 2010

Efter min debatt med Littorin...

... i riksdagen idag så fick jag den här mailad till mig. Nog vet jag att arbetslösheten stigit och att det inte är fler som jobbar mer sedan han blev arbetsmarknadsminister, men det här…

Socialförsäkringsutredningen tillsatt - äntligen.

I oktober 2006 lämnade Anna Hedborg vad man skulle kunna kalla en förstudie till en bred socialförsäkringsutredning till Husmark-Pehrsson. Allt sedan dess har vi från oppositionen krävt att utredningen ska tillsättas. Men regeringen har istället i hafsigt och i rasande fart försämrat sjukförsäkringen.

Nu har en utredning tillsatts och dessa ledamöter är utsedda:
Ulf Kristersson, ordförande (M)
Gunnar Axén, riksdagsledamot (M)
Anna König Jerlmyr, riksdagsledamot (M)
Erik Ullenhag, riksdagsledamot (FP)
Fredrick Federley, riksdagsledamot (C)
Emma Henriksson, riksdagsledamot (KD)
Sonia Karlsson, riksdagsledamot (S)
Stefan Löfvén, förbundsordförande (S)
Matilda Ernkrans, riksdagsledamot (S)
Gunvor G Ericson, riksdagsledamot (MP)
LiseLotte Olsson, riksdagsledamot (V)

Om vi efter valet får en rödgrön regering kommer vi självklart att ändra direktiven för att återupprätta förtroendet för den generella välfärden igen. Det har jag skrivit om här.

En rodgrön regering lovar också att inte vänta på utredningen med att göra nödvändiga förändringar som att ta bort stupstocken och att höja taken.

måndag 28 juni 2010

Så skjuts budbäraren.

Förtroendet för Försäkringskassan är nu rekordlågt (16%) visar en rapport från SOM-institutets.

Siv Norlin, ordförande för ST på FK säger: Försäkringskassan har ju stått för trygghet i livets olika skeden, inklusive när man har blivit sjuk. Förändringarna och försämringarna av möjligheten att få sjukpenning har gjort att man inte längre kan se Försäkringskassan som garanten.

Jo. Det ligger en del i det. Och lägg till JO-anmälningar, sena utbetalningar och utförsäkring av sjuka människor. Även om allt är resultatet av medvetna politiska beslut av en högerregering så är det försäkringskassan som får klä skott för försämringarna.

På väg hem fråg Gävle efter besök hos AF.

Har träffat de som jobbar med intro (alltså där de utförsäkrade hamnar). Bilden är ganska klar: Huvuddelen av tiden som skulle gå till arbetslivsintroduktion måste ägnas åt oroliga människors frågor om ekonomin. Aktiviteten borde komma in långt tidigare, människor ska inte behöva gå passivt sjukskrivna i väntan på utförsäkring för att få aktivt stöd. Tre månader är alldeles för kort tid. De har inte resurser nog att göra ett tillräckligt bra jobb. Ständiga regelförändringar rör till arbetet. Oro för vad som sker med de som är för sjuka för att kunna delta i AF:s program, men som FK inte tar tillbaka eller som helt enkelt är försäkringslösa.

Jag har sagt det förr, men det tål att upprepas. Jag är djupt imponerad av det arbete som dessa förmedlare och specialister gör. Men stupstockspolitiken försvårar deras möjlighet att nå resultat.

onsdag 23 juni 2010

Läkare kritiserar sjukreglerna - igen.

De hårdare sjukreglerna, med stelbenta tidsgränser för när man kastas ut ur sjukförsäkringen ensidigt riktade mot den enskilde, gör människor pressade. Det är inte bara ovärdigt mot den som är sjuk, det ställer också läkaren i en svår situation.

Idag får regeringens hårda sjukregler åter igen kritik från läkare. För att en patient ska få sjukpenning måste läkarna lägga mer tid på att skriva intyg än på att träffa patienter, säger Monika König, psykiatriker på cancerkliniken på Karolinska.

Det är inte rimligt. Självklart är det försäkringskassan som bedömer om man har rätt till sjukpenning, och inte enskilda läkare. Men för att det ska fungera måste läkarna få möjlighet att göra sitt jobb så att inte sjuka människor hamnar i kläm mellan systemen.

måndag 21 juni 2010

På Södermalm står 400 barn utan förskoleplats.

Efter de senaste årens ned-dragningar på förskolan är nu köerna rekordlånga. Varannan småbarnsavdelning på Söder-malm har redan idag fler än 14 barn och förra veckan påtalade stadsdelsförvaltning att det saknades 400 platser till de som har rätt till barnomsorg efter sommaren.

Så går det när hutlösa skattesänkningar får gå före kvallite i välfärden. Vi socialdemokrater vill instället minska barngrupperna och återinföra målet att småbarnsgrupperna ska ha max 14 barn och storbarnsgrupperna 18. Vi vill också öka personaltätheten och ande-len utbildade pedagoger, erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid och återinföra en avgiftsfri sommarmånad. Det är en politik som gör att man som förälder kan vara trygg och planera för framtiden. Det är pyssligt nog att vara småbarnsförsälder.

Jag lovar att ställa frågan om och om igen.

Här kan du se min sista fråga i mandatperiodens sista frågestund i riksdagens kammare. Men jag lovar att fortsätta ställa frågan om och om igen tills jag får ett ärligt svar.

onsdag 16 juni 2010

Blir svårt sjuka friska av att de blir fattiga?

I dagens partiledar-debatt i riksdagen ställde Mona Sahlin den berättigade fråga Blir svårt sjuka människor friskare av att bli fattiga? till Fredrik Reinfeldt.

Fick hon svar då?

Ja. Det kan man väl säga. För att citera Sahlin själv. Det är en påtagligt nöjd stats-minister.

Han hävdar inte bara att regeringens politik är rätt, utan också att den är bra för Sverige. Jag vill hävda det motsatta. En anständig sjukförsäkring är inte bara bra för var och en av oss om vi skulle råkar ut för en olycka eller bli sjuk. Det är bra för hela Sverige med ökad jämlikhet och solidaritet - det i sig driver tillväxt.

Statsministern blottar sin människosyn. Befriande i debatten.

Vi vill öka drivkrafterna för jobb säger statsministern i den nu pågående partiledardebatten i riksdagen. Jag är så trött på hur (M) som säger en sak, men gör något helt annat. Därför är det så befriande att få ett uttalande som speglar människosyn så tydligt.

Moderaterna tror att vanligt folk inte vill arbeta om man inte piskar lite hårdare. Sänkt A-kassa ska göra att arbetslösa får jobb. Utförsäkring ska göra att sjuka blir friska och får jobb.

Min människosyn säger att människor vill arbete, vill vara en del i ett socialt sammanhang, vill få rätten att göra rätt för sig. Att drivkraften till arbete finns där, men att det behövs en aktiv politik för att kunna få plats på arbetsmarknaden: investeringar i järnväg, byggande, skola, barnomsorg, vård osv. Men också kollektivtrafik som funkar, barnomsorg när man behöver det och möjlighet till utbildning och omställning.

tisdag 15 juni 2010

76% av Sveriges unga ensamstående föräldrar och deras barn lever i fattigdom.

Ungdomsstyrelsen presenterar idag en rapport som visar att andelen unga ensamstående föräldrar som lever i fattigdom har ökat från 19% 2001 till 76% 2009. Hallå. Vakna. 3 av 4 unga ensamstående föräldrar är fattiga i Sverige idag. Det är ju helt galet. Jag skäms. Jag blir så arg så jag kokar.

Jag vill inte ha ett Sverige där 3 av 4 unga ensamstående föräldrar och deras barn lever i fattigdom. Men jag är övertygad om att det går att vända utvecklingen.

Det går att föra en politik för jobb och ökad jämlikhet, istället för hutlösa skattesänkningar och urholkad välfärd. Jag lovar att jag kommer göra allt jag kan för att Sverige efter valet i höst får en regering som ser dessa mammor och deras barn.

Läs hela Ungdomsstyrelsens rapport här.

(Jag har korrat detta inlägg. Hade från början missat ordet ensamstående. Det var inte alls min mening. Ber om ursäkt om jag gett en vilseledande bild, men den som läst rapporten som helatiden vart hänvisad till kan se att det inte var min avsikt. Jag är fortsatt lika upprörd. Länkar också detta korrade inlägg till de kanaler jag för ut i så att det inte ska råda några missförstånd.)

måndag 14 juni 2010

Idag har jag träffat Janne.

Idag har jag vart i Borlänge och bla träffat Janne som är 53 år och har stegrande Parkinson. Han nekas sjukersättning och är nu inskriven på arbetsförmedlingen trots att de säger det självklara till honom: Vi kan inte hjälpa dig. Janne överklagar försäkringskassans beslut med hjälp av LO-TCO:s Rättsskydd.

Jag mår dåligt när jag ser hur ovärdigt Janne behandlas när han drabbas av en obotlig sjukdom efter ett 47-årigt yrkesliv. Här kan du också få ett brottstycke av Jannes berättelse.

söndag 13 juni 2010

M-politiker: Sänk socialbidragen.

Imorgon åker jag till Borlänge för att prata om effekterna av moderaternas hårda sjukförsäkringspolitik. Borlänge är en av de 90% av landets kommuner som har stigande socialbidragskostnader, bla som en följd av förändringarna i sjukförsäkringen.

I DalaDemokraten läser jag att moderaterna i Borlänge rasar mot de skenande kostnaderna och har en lösning. Nej. Det är inte krav på den moderatledda regeringen om aktiv jobbpolitik, fler utbildningsplatser till unga, anställa och öka kvalliten i välfärden, förbättrad A-kassa eller återupprätta en sjukförsäkring värd namnet. Den moderata lösningen är - sänk socialbidragen.

lördag 12 juni 2010

Jag tror på vård efter behov - inte på ödet.

I SvD rullar den ideologiska attacken mot den generella välfärden vidare. Med en klang av ödesbestämd domedag hävdar man att välfärden kommer bli så dyr att människor måste betala allt mer ur egen ficka.

Privata försäkringar och gräddfiler hör inte hemma i den offentligt finansierade välfärden. Det är vare sig effektivt eller rättvist. Med marginell egen privat insats kan man ta skattemedel i anspråk som annars skulle gå till dem som har störst och mest akut behov, vilket ökar klyftorna mellan människor. Det blir plånboken, inte behoven som avgör vilken vård man får.

Jag tror inte på ödet. Problemet med finansieringen av välfärds-tjänster är inte att det saknas resurser. Det är en politiskt konflikt som handlar om fördelning. Det första och viktigaste för att klara välfärdens framtida finansiering är fler jobb. Det ger stark ekonomi och möjlighet att utveckla välfärden. Vi måste främja hälsa och arbeta förebyggande för att förhindra sjukdom och hjälpbehov i framtiden. Men också fortsätta Sverige framgångsrika arbete när det gäller innovationer som har bidragit till att effektivisera vården och omsorgen.

fredag 11 juni 2010

Det är snarare smart att anställa småbarnsföräldrar.

En ny SCB visar att 1 av 15 arbetsgivare helst inte vill anställa småbarnsföräldrar. Hm. Inte bra. Jag har tidigare skrivit om att barnfattigdomen ökar (med 50% sedan 2006). Om den som har försörjningsansvar inte får jobba så kommer barnfattigdomen fortsätta stiga. Det behövs både en ny regering som prioriterar jobbpolitiken, men också en ny attityd hos arbetsgivare.

Jag är övertygad om att de som säger att de inte vill anställa småbarnsföräldrar tänker kortsiktigt. Det är snarare smart att anställa småbarnsföräldrar. Okej, då och då är det öroninflammation, föräldrafika kl.15 eller förskolan ringer för att barnet kräkts efter vilan. Men just för att det är så småbarnsförälderns liv är så är det också smart att anställa henne. Hon vet att det som inte blir gjort med en gång, riskerar att aldrig bli gjort och hon vet att planera sin vardag och sitt liv för att få det att gå runt.

Om SCB:n skriver bl.a. AB & Expr.

torsdag 10 juni 2010

Mina fem minuter...

Jag vet att fem minuter på youtube är fyra minuter för långt, men det hindrade mig inte från att göra det ;-). Här är mina (dryga...) fem minuter om möjligheternas land.

tisdag 8 juni 2010

En utförsäkring är en utförsäkring.

Vill rekommendera postningen Omförsäkring som en ren redaktionell ändring från Alliansfritt Sverige. Handlar om hur högern i Uppsala vill byta ordet utförsäkrad till omförsäkrad. Läs den.

Postningen avslutas med orden Man kan nämligen inte bara byta namn på samhällsproblem. Någon gång måste man också ta tag i dem. Jo så är det. Och sanningen är att de som nu tvingas lämna sjukförsäkringen bara för att de passerar en av regeringen uppsatt datumgräns blir utförsäkrade. Och jag kan inte förstå hur någon kan tro att en människa blir friskare av att bli utförsäkrad, hon blir ju bara fattigare.

måndag 7 juni 2010

Jag planerar för pick-nick...

...och en härlig sommarkväll i Visby. Kom du med.

Nej statsministern. 2% är inte en majoritet.

Den 19 maj fick statsminister Fredrik Reinfeldt frågan vad som hade hänt med dem som utförsäk-rats ur sjukförsäkringen vid årsskiftet. Han svarade: ”Större delen av de långvarigt sjukskrivna vi har tittat på återkommer till arbete eller andra insatser”.

Jag fick ett tips om att Aftonbladets ”lögndetektor” här har granskat uttalandet. Deras slutsats är att om man tolkat stats-ministerns uttalande som majoriteten av de utförsäkrade gick rakt ut på arbetsmarknaden så är det falskt.

Men eftersom "andra insatser" täcker in rehabiliteringsprogrammen och program på arbetsförmedlingen (som jag skrivit om här och här) klarar Reinfeldt ”lögndetektorn”. Men det är bara drygt två procent som har ett arbete utan stöd. Statsministern nämner heller inte att en tredjedel redan har ansökt om att få bli sjukskrivna igen.

fredag 4 juni 2010

Bilder från ett kallare Sverige.

Har ägnat dagen åt debatter i riksdagens kammare. Denna gång inte sjukförsäkring utan barn i asylprocessen, kvinnors rätt till arbete och rättvisa löner.

Mellan debatterna har jag svarat på den dagliga breven från människor som oroas av försämringarna i sjukförsäk-ringen och skrollat runt på Kalla Sverige. För den som är intresserad av att se hur regeringens hårda och kalla politik slår i verkligheten så är det en riktigt bra sida. Du når den här.

torsdag 3 juni 2010

Livspussel in på bara skinnet.

Igår deltog jag i TCO:s seminarium Livspussel in på bara skinnet. Mycket spännande. Många kloka tankar om hur vi kan utveckla välfärden för att anpassa den till de behov som dagens föräldrar ställer. En tydlig kontrast mot regeringens passiva låtgå-mentalitet, men vårdnadsbidrag och skatteavdrag som patentlösning.

Här kan du läsa mer om seminariet.

tisdag 1 juni 2010

Vilgots utförsäkrade vän.


Den som läser denna blogg vet att jag gillar Vilgot på aftonbladets ledarsida. Denna vecka med Vilgots utförsäkrade vän.