lördag 29 maj 2010

F-kassan reviderar siffror om utförsäkrade. Hade inte med de allra sjukaste i rapporten...

Idag reviderar försäkringskassan siffrorna kring hur många som söker återinträde i sjukförsäkringen. Dom hade helt enkelt inte räknat med de utförsäkrade som är allra sjukast. Låter osannolikt, men i statistiken som presenterades i torsdags har man inte räknat med de utförsäkrade som ansöker om förtidspension (alltså permanent sjukersättning som man får om man är så sjuk att man bedöms aldrig någonsin kunna återfå någon arbetsförmåga).

Jag tillhör de som brukar lita på försäkringskassans underlag och rapporter. Efter den här veckan (två inläggen nedan) kommer jag att läsa det fin-stilta och fotnötter extra noga.

Läs medSR. Och på utredarna.nu som här reder ut siffrorna.

torsdag 27 maj 2010

Ingen har blivit friskare, få har fått jobb och nästan alla har blivit fattigare.

Enligt Försäkringskassan ser det nu ut som om 34 procent av de utförsäkrade var så illa där an att de inte ens klarar av att gå i arbetsförmedlingens program. Det var ungefär som vi trodde.

Det är nämligen så att de som utförsäkras bedöms än hårdare än de rigida regler som regeringen har för arbetsförmåga. Man bedöms inte bara om man teoretiskt har någon form av arbetsförmåga mot någon form av arbete någonstans på arbetsmarknaden, till det kommer för de utförsäkrade att de kan delta i program på arbetsförmedlingen.

Alltså, om man kan gå på möte på AF nån gång i veckan så har man inte rätt att komma tillbaka in i sjukförsäkringen även om det är belagt att man inte har arbetsförmåga. Därför är den största gruppen, nästan 7 00 personer, är kvar hos Arbetsförmedlingen och deltar i program med aktivitetsstöd. Ingen har blivit friskare, få har fått jobb och nästan alla har blivit fattigare.

tisdag 25 maj 2010

Forstare: F-kassan går regeringenas ärenden.

Idag rapporterar ekot Forskare: F-kassan går regeringens ärenden lyssna här. Det är en kritik mot hur kassan framställer de nya hårda sjukskrivningsreglerna och utförsäkringen av människor utan arbetsförmåga i positivare dager än vad som är rimligt.

Jag oroas. Jag vill inte ha en valrörelse där den borgerliga regeringen använder de oberoende myndigheterna i valkampanjen. Jag förvånas. Jag trodde att moderaterna var stolta över vad de gjort med sjukförsäkringen och varför skulle de då frisera statistiken?

Forskaren Björn Johnson bloggar här.

torsdag 20 maj 2010

Det finns alternativ till "Utförsäkringsministerns" politik.


Nej du Vilgot där har du fel. Det finns ett alternativ till Utförsäkringsministerns politik. Här!

onsdag 19 maj 2010

Hur är det med dom 140 om dagen egentligen?

I varje debatt med en moderat, och det är många, så är deras försvar för att de katastrofata försämringar de i raketfart har genomfört i sjukförsäkringen att det innan valet förtidspensione-rades 140 människor om dagen (föga tröst för den sjuke som utförsäkras idag). SvD har nu benat ut detta i sin faktakoll och visat att det inte stämmer.

Jag är den förste att säga att det fanns brister sjukförsäkringen tidigare. Människor föll mellan stolarna, många fick inte tillräckligt stöd för att komma tillbaka till arbetslivet. Dit vill vi inte tillbaka. Politik måste gå framåt. Jag vill ha en sjukförsäkring som ger den som är sjuk både individuellt stöd att komma tillbaka till arbete och ekonomisk trygghet under den tid det tar.

måndag 17 maj 2010

Minns hennes trötta och rödgråtna blick.

Idag har jag bland annat träffat hundratalet sjukskrivna i Skövde för att prata sjukförsäkring – hur det ser ut nu och vad alternativet är.

På andra raden satt en kvinna i blommig blus. Hon frågade om vem som har ansvar. Vem som vill att man ska utförsäkras. Hon kan inte förstå att någon kan vilja sjuka människor illa. Inna jag hinner börja berätta om att just utförsäkring är en av de bärande delarna i moderaternas syn på sjukförsäkringen brister hon i gråt. Hon försöker berätta om sin situation, men orkar inte. Hon går ut och en väninna följer med henne.

När jag pratat färdigt sätter mig hos henne en stund. Får höra brottstycken ur hennes berättelse om ett hårt arbetsliv, sjukdom, sjukskrivning, vilja att komma tillbaka, maktlösheten när brevet om utförsäkring kommer och om känslan av att vara förbrukad. Hennes trötta och rödgråtna blick har etsat sig fast i mitt minne.

Tillsammans kan också servitriser och kallskänkor bli starka.

Att fria människor av fri vilja går samman i fria föreningar för att hävda sina rättigheter är centralt i den svenska modellen på arbets-marknaden. Idag kan tjejerna i restaurangsvängen vara glada att så många av deras kompisar valde att vara med. Tillsammans kan också kallskänkor och servitriser bli starka.

Det nya tvååriga HRF-avtalet ger en löneökningar på 980 kr under perioden. Avtalet ger också stärkt rätt till trygga anställningar och reglering av möjlighet att ta in bemanningsföretag när det finns uppsagd personal med återanställningsrätt.

Att människor går samman och hävdar sina rättigheter har alltid skrämt högern, men det blev äckligt tydligt den här helgen. Helgen började med den unga högerns lansering av antifacketkampanj och slutade med att några av de som har det tuffast på arbetsmarknaden fick ett nytt avtal just genom att de gått samman och tvingats använt hot om stridsåtgärder.

Antifacketkampanjen benas ut av här av Johan Sjölander.

torsdag 13 maj 2010

Tre partier för en ny färdriktning för Sverige.

Imorgon börjar miljöpartiet sin kongress. Jag kan bara önska dom lycka till och hoppas på samma kombination av stiligt genomförd och dynamisk kongress som vänsterpartiet hade förra helgen.

Socialdemokratin har varit är och kommer vara den politiska kraft som kan föra Sverige mot mer jämlikhet och förverkliga målet om varje enskild människas rätt och möjlighet att forma sitt eget liv. En stark socialdemokrat i är garanten för en stark politik som tar ansvar för hela Sverige i med- och motgångar.

Men när vi i höst går till val så gör vi det med ambitionen att bilda en majoritetsregering tillsammans med vänsterpartiet och miljö-partiet. Vi är tre olika partier som har det gemensamt att vi vill ge Sverige en ny färdriktning för jobb, jämlikhet och grön omställning. På löpande band pressenterar vi nu gemensam politik. En del kan du läsa här.

lördag 8 maj 2010

Ärlighet varar längst.

Jag har skrivit om den rödgröna skuggbudgeten som kom i måndags, men insåg just att jag inte redovisat effekterna fullständigt. För även om det är en politik som gynnar utvecklingen i landet som helhet, med fokus på jobb, jämlikhet och grön omställning, så är det några som betalar. Ärlighet varar lägnst - här är en bild över effekterna i plånboken om den rödgröna budgeten skulle bli gällande.



fredag 7 maj 2010

Vad gör en riksdagspolitiker hela dagarna?

Inte sällan får jag frågan vad man gör som riksdagsledamot. Jag brukar beskriva det som tre delar. 1. Det parlamentariska arbetet. 2. Föra ut politiska beslut till de som berörs. 3. Föra in nya idéer och tankar i maktens korridorer.

Den första uppgiften är ganska självklar och rullar på. De två andra, de demokratiska uppdragen, kräver att man möter människor – IRL, genom både sociala och traditionella media och en hel den inläsning. Här kan du se hur min senaste vecka sett ut.

Måndag
Vaknar peppad efter en riktigt bra 1 maj-helg. Hämtas tidigt för att åka till Linköping och presentera den rödgröna budgeten för media tillsammans med v och mp. Skrev om det här. En heldag i Östergötland. Hämtade barn och ägnade kvällen åt dom. Bra start på veckan.

Tisdag
Förmiddagen i Solna och Sundbyberg med besök på både arbetsförmedling och försäkringskassa. Skrev om det här. Eftermiddagen och en bit in på kvällen ett knippe S-möten i riksdagen för att samordna och spetsa vår politik, plus en gemensam träff med de rödgröna riksdagsgrupperna. Kom hem när barnen somnat. Satt med datorn fram till midnatt. Otroligt många människor hade hört av sig efter att den rödgröna budgeten blivit offentlig på måndagen.

Onsdag
Förmiddagen kampanjande med S-riksdagskandidaterna i Stockholm. Pratade med väljare och delade ut information. Efter lunch i en debatt mot Gunnar Axén (M). Skrev om det här. På kvällen blev jag grillad om rödgröna budgeten av deltagare på facklig-/politiskaftonskola i ABF-huset. Tunnelbana hem sent. Trött men skrollade av nyheter och mail några timmar när jag kom hem.


Torsdag
Förmiddagen sammanträde med riksdagens socialförsäkringsutskott, och förmöten med S och med svmp. Den här gången handlade mötet mest om företagares trygghet. Eftermiddagen ägnade jag åt att prata om det politiska läget och den rödgröna budgeten med partiets centrala fackliga utskott. Kvällen var jag med mina 6-åringar på träningsmatch. Dom somnade sen ovaggade. Efter aktuellt försökte jag följa brittiska valet på datorn och småjobbade lite samtidigt.

Fredag
Förmiddagen ägnade jag åt klassiskt kampanjarbete - dela material och prata med människor. En hel del avbrott för telefon och twittrande. Eftermiddagen var jag på Stockholms universitet för att supporta S-studenter i kårvalet. Kvällen ägnas uteslutande åt tacos och hallonsoda med ungarna. Och kanske lite datorflippande när de somnat.

onsdag 5 maj 2010

Axén tänker fritt.

Har just paneldebatterat socialförsäkring på Svensk Socialpolitisk Förening (SSF).

Gunnar Axén (M) kör sin vanliga retorik om hur glada alla sjuka människor är nu när regeringen ger dom nya möjligheter på arbets-förmedlingen. (SIC!). Men det som gjorde att jag hoppade till var när Axén skulle ”tänka fritt om framtiden”.

Han argumenterade hårt för vikten av avgiftsdifferentiering beroende på risk, alltså den som jobbar i en bransch med hög risk för olycka eller sjukdom ska betala en högre avgift till sjukförsäk-ringen. Men hallå. Så der räcker inte med att butiksbiträdet har en dålig arbetsmiljö, ett arbete som sliter ut i förtid, en låg lön och ofrivilligt jobbar deltid? Hon ska dessutom betala mer till sjukförsäkringen om Gunnar Axén får bestämma.

Enligt rykten kan man se hela SSF:s seminariedag som avslutades med vår debatt på kunskapskanalen på måndag.

Regeringens gäst i verkligheten

Tycker det passar bra att visa regeringens gäst i verkligheten nu när regeringen åker chartrat tåg genom verkligheten, med enda ambition att säga nej till saker.

tisdag 4 maj 2010

En galen verklighet för sjuka utförsäkrade på arbetförmedlingen.

Idag har jag träffat några av Sveriges mest frustrerade yrkesgrupp – arbetsförmedlare som jobbar med introduktionsprogrammet för utförsäkrade. Enligt ST:s undersökning bland förmedlare ser de att 82 procent av de utförsäkrade behöver mer medicinsk vård eller rehabilitering.

De jag träffade höll just på att avsluta första kullen utförsäkrade. Av deras sökande var det 50 procent som inte har arbetsförmåga nog att gå i något av AF:s program utan lämnas tillbaka till försäkring-skassan. Alltså sjuka människor som kastas ut ur sjukförsäkringen, får sänkt ersättning och efter en kartläggning på tre månader visar sig vara så sjuka att de inte en sen gång kan gå på möten på arbetsförmedlingen.

Vad händer med dessa människor då? Jo de prövas av försäkrings-kassan om ifall de är tillräckligt illa där an för att få komma tillbaka in igen. De berättar om ett samtal från försäkringskassan om en person som kassan tyckte borde vara kvar på AF. Ni har ju nästan inte prövat någon aktivitet för honom. Men det berodde ju på att han låg på sjukhus berättade arbetsförmedlarna. Dessutom vet vi att var tionde av de som utförsäkrats ur sjukersättningen är 0-klassade och alltså inte har någon rätt till ersättning alls.

Den andra hälften utförsäkrade då, om de kommer få jobb? Nej, men de har en arbetsförmåga till att gå in i jobb och utvecklingsgarantin.

måndag 3 maj 2010

En riktigt bra budget för fler jobb och minskade klyftor.

Idag har jag haft förmånen att pressentera den rödgröna skuggbudgeten i Linköping tillsammans med Hans Linde och Gunvor G Ericsson (som jag också lånat bilden av).

Jag är otroligt stolt över att vi tre partier i god tid innan valet kan visa så tydligt för väljarna att det finns ett alternativ till den vägen som de borgerliga stakat ut för Sverige. Det är en stark budget med fokus på fler jobb och minskade klyftor.

Värt att notera är också att det är en budget. När de fyra borgerliga för fyra år sedan pressenterade sin skuggbudget innan valet så var det som komplement till fyra olika partibudgetar. Så har inte vi det. Vi ger raka besked för en ny färdriktig för Sverige och vi väntar med spänning på när Reinfeldt och hans gäng ska visa på överens-kommelser inför de kommande fyra åren. Än så länge kan vi bara visa på det haveri i tryggheten och jobbstopp som de lyckats åstadkomma under de gångna åren.

Om budgeten kan du läsa AB, expressen, DN och SvD. Hela budgeten finns här. För den som enkelt vill se rättviseprofilen rekomenderar jag Marika Lindgren Åsbrink.

lördag 1 maj 2010

1 maj med visioner.

Många har skrivit om dagens 1 majfirande - Om utspel, antal, väder och form. Jag vill visa det snyggaste plakatet i Stockholm. Tvåsidigt med genomförd reform på ena sidan och med visionen på andra.











Bjuder också på en del av Mona Sahlins 1 maj-tal.