söndag 27 december 2009


måndag 21 december 2009

Littorin gör sig dåligt som jultomte.

Tre dagar före jul säger arbetsmarknadsministern ”Jag kan garantera att alla kommer att få ersättning” om de sjuka som utförsäkras till årsskiftet. Det tror jag när jag ser det, tänkte jag.

Med lite mindre bokstäver säger han att alla kanske inte får vad de ska ha, men alla får 223 kr/dag, alltså ungefär 5 000 kr/mån. Januari är en knepig månad för många, och för den som vart sjukskriven länge, tömt sina besparingar och nu kastas ut så gör alltså arbetsmarknadsministern en stor sak av att man ska få 5 000 kr att leva på. Med tanke på kaoset som vart på kassorna så vill jag trots allt hålla fast vid att jag tror det när jag ser det.

Littorins försök att odla skägg till trots så kan han inte liknas vid tomten. Arbetsmarknadsministerns klappar riskerar att bli, inte bara små utan också, för små.

fredag 18 december 2009

Reinfeldt sumpar debatten som han säger han vill ha.

Moderaternas ras i opinionen blev tydligt förra veckan, samtidigt som effekterna av moderaternas medvetna sjukskrivningspolitik blivit tydligt för alla och en var. Vad säger då moderatledaren? Jo, även han kopplade ihop det. Skälet till att moderaterna tappar, enligt Reinfeldt, är att han vart EU-ordförande och inte haft tid att förklara förändringarna i sjukförsäkringen. (sic!)

Då får han en boll. Mona Sahlin utmanar till en debatt i riksdagen kring just den hårdare sjukförsäkringen och oron vi känner över att fler och fler tvingas ut i försäkringslöshet. Interpellationen kan läsas här. Men inte tackar han för chansen. Nej. Han vägrar ta debatten. Han lämnar över den till Cristina Husmark Pehrsson. Och fortsätter att sitta på läktaren och funderar på hur han kan rycka upp sin statsmannamässiga framtoning utan att behöva ta debatter mot statsministerkandidat Sahlin.

torsdag 17 december 2009

Mona Sahlin toppar i Stan!

Igår tog vi ett steg närmare valseger. Vi socialdemokrater i Stockholm har nu fastställt de valsedlar vi går till val på. Här kan du se listorna. Många bra kamrater: unga, gamla, människor med rötter utanför Europa, outade HBT-personer, nya och erfarna och en riksdagslista som toppas av Mona Sahlin. Idag är jag hoppfull och glad.

Om du vill vara med i arbetet för maktskifte kan du följa den rödgröna bloggen här, bli medlem i S här eller stödja vårt arbete här.

tisdag 15 december 2009

Vill ha mer Supersnällasilversara och mindre Superskurken Gjerta i svensk skolpolitik.

Idag pressenterar utbildningsminister Björklund förslag till ny skollag. Delar av förslaget är bra. Det vill jag ha sagt. Men ändå kryper en känsla av olust sig på. En ständigt närvarande underton av att barn inte ska ha roligt och att barn inte ska skratta som Superskurkarnas superskurk Gjerta i Julkalendern uttrycker det.

Det är läxor och regler, kvarsittning och försittning, religiösa skolor och ”frivilliga” avgifter. Och skriftliga betygsliknande omdömen i förskoleklass. Det gör mig nästan lika arg som Supersurasunksara - Arg som en varg som har ätit en citron. Det är ju helt galet. Måste vara Superskurkarnas superskurk Gjerta som hittat på nått så dumt. Det betyder ju att en 6-åring kan bli underkänd.

Det skulle nog behövas lite mer Supersnällasilversara och Stålhenrik i skolpolitiken. Barn är spralliga, rädda, snälla, nyfikna, arga, tuffa, glada och väldigt, väldigt olika. Lärande måste ju kunna möta det. Jag vill inte ha en skola som sorterar ut ungar. Jag vill ha en skola som ge varje barn möjlighet att nå sin drömmars mål utan att stöpas i en och samma form.

Har dagen efter sjukregelbeslut med Winnerbäck i lurarna.

Igår spelade Winnerbäck på Hovet. Jag var inte där, tyvärr. Lyssnar idag på Rusningstrafik som är min Winnerbäckfavoritskiva.

Igår beslutade också riksdagen om det som idag kallas ”mildring av sjukreglerna”. Samtidigt fortsätter floden av rapporter från de som drabbas av de hårdare sjukskrivningsregler. De förändringar som moderaterna på en vecka knåpat ihop är marginella. Det går ännu inte att se effekterna, men att det inte kommer att lösa grundproblemet står klart. Det behövs inte avsättas mer resurser och på rak fråga svarar de att runt tusen personer kan beröras. Detta när F-kassan säger att 54 000 personer kommer att kastas ut ur sjukförsäkringen nästa år.

SVMP röstade nej till förändringarna. Alltså ja till vår reservation som i korthet går ut på att upphäva utförsäkringarna och en uppmaning om att släppa prestigen – Gör om och gör rätt. Den som är sjuk och inte kan arbeta ska ha rätt till sjukpenning och aktivt stöd för att komma tillbaka till arbetslivet.

För den om är intresserad finns hela lagförslaget, inkl svmp-reservationen här.

Funderar på att citera sista raden i Ballader Om Konsekvenser, men avstår...

fredag 11 december 2009


torsdag 10 december 2009

Debatten om sjukförsäkring i riksdagen

Det var som sagt en het debatt om sjukförsäkringarna i riksdagen igår. Jag är fortfarande arg över hur lättsinnigt moderaterna tar det faktum att sjuka människor tvingas säga upp sig och hamnar sist i kön på arbetsförmedlingen utan rätt till sjukpenning. Det är en hård politik, men det är också ett bevis på regeringens misslyckade jobbpolitik - arbetslinjen blev en bidragslinje.

Många har frågat mig vad som egentligen sades. Hade jag vart bättre på det där med teknik så hade jag nog kunnat göra en liten videoruta här, men nu är det inte så och därför länkar jag till debatten här. Den är nr 2 på listan som kommer upp.

onsdag 9 december 2009

Riksdagen har idag stadsfäst utsorteringspolitiken för sjuka människor.

Med röstsiffrorna 149-140 beslutade riksdagen idag om stadsfästande av utsorteringspolitiken efter en stundtals hetsig debatt.

Efter de senaste veckorna kan inte heller regeringen blunda för effekterna av sin hårda och djupt cyniska politik. Min vädjan idag var enkel – Släpp prestigen. Sluta kasta ut folk ur sjukförsäkringen. Ta ett steg tillbaka. Tänk efter. Gör om och gör rätt.

Jag ställde i debatten två konkreta frågor till socialförsäkringsministern.
1. Varför måste man rycka undan ersättningen för folk först, innan de får möjlighet att delta i rehabiliteringsprogram?
2. Tror ministern på riktigt att folk blir friskare för att de blir fattigare?

Ministern ägnade sitt svar åt slarviga angrepp, men några svar på frågorna det gav hon inte.

Direkt efter sitt inlägg i debatten lämnade ministern. Hon hastade iväg genom en sidodörr, men blev ifattsprungen av några av journalisterna som väntat hela veckan på att få en kommentar från en pressad minister.

tisdag 8 december 2009

Rödgröna kräver: Sluta kasta ut sjuka männikor ur välfärdförsäkringen.

Idag har riksdagens socialförsäkringsutskott extra sammanträde. Efter den senaste veckans debatt föreslår nu den moderatledda majoriteten en lagändring som ska göra att människor som är döende inte ska tvingas säga upp sig för att söka annat jobb. Det är bra att de äntligen ser effekterna av sin egen cyniska politik, men det vi hitintills sett tyder på att det bara är ytterst marginell förändring.

När jag på utskottet frågar vart finanieringen till lagförändringen finns så svarar moderaterna att den inte finns. "Förändringen i lagen är så liten att det inte kommer att kosta något" (sic!). Om det inte finns några pengar för att ge svårt sjuka människor rätten till sjukpeng så går det inte att kalla förslaget för något annat än en bluff.

De nya hårdare sjukskrivningsreglerna är omänskliga, och bygger på högerns föreställning om att det i sjukförsäkringen bara fanns fuskare som inte ville jobba. Nu visar det sig att människor som var sjukskrivna faktiskt var – sjuka.

Den rödgröna oppositionen krävde på dagens möte att regeringen slutar kasta ut sjuka människor ur välfärdsförsäkringen - ett moratorium mot utförsäkring.

fredag 4 december 2009

TCO avslöjar rehabiliteringsbluffen.

Igår stod kejsaren naken. Det som regeringe kallat "en historisk satsning på rehabilitering" visade sig vara en bluff. Den absoluta majoriteten av avsatta medel går till försörjning för de som nu kastas ut ur sjukförsäkringen, trots att de fortfarande är sjuka. Noll kronor går till medicinsk rehabilitering.

Hela TCO:s rapport Sista steget i rehabiliteringskedjan går att läsa här. Vill än en gång rekomendera TCO:s utredarblogg.

torsdag 3 december 2009

Ett tveksamt sätt att hantera demokratin.

dagens möte med riksdagens socialförsäkringsutskott föreslog jag att vi skulle bjuda in socialförsäkringsministern. Jag tycker att vi behöver reda ut hur de nya hårdare sjukskrivningsreglerna drabbar cancersjuka. Hon har ju liksom antytt att försäkringskassan tolkar lagen fel.

Måste erkänna att jag blev förvånad när Gunnar Axén sa - Nej, utskottet behöver inte träffa ministern. Detta samtidigt som alla utanför riksdagshuset upprörs över hur cancersjuka människor kastas ut ur välfärdsförsäkringen.

Det tillhör inte vanligheterna att oppositionen hindras på det här sättet, men mer anmärkningsvärt är det att majoriteten så lättviktigt viftar bort riksdagens kontrollmakt över den verkställande makten (regeringen). Så brukar vi inte hantera den parlamentariska demokratin i det här landet.

onsdag 2 december 2009

Både cancer och utkastad ur välfärdsförsäkringen.

Tillhör du också dom där som klämmer på brösten med jämna mellanrum? Vem som helst kan få en elakartad tumör. Tack och lov går utvecklingen framåt, fler och fler överlever, men det är långa behandlingar. Att då kasta ut människor ur sjukförsäkringen för att de vart sjukskrivna längre än vad regeringen tillåter är höjden av cynism.

dagens DN-debatt skriver sju läkare om hur de nya hårdare sjukskrivningsreglerna drabbar cancerpatienter. Man får en obehaglig klump i magen när man ser hur svårt sjuka människor tvingas till arbetsförmedlingen för att söka nya jobb för att deras cancer gör att de inte just nu kan jobba full tid på sitt nuvarande arbete.

Läkarna utgår ifrån att regeringen inte hade tänkt att det skulle bli så här. Jag önskar att jag kunde utgå från det samma, men jag har ägnat två år åt att peka på vad dogmatiska tidsgränser och utsortering leder till. Det vi nu ser är effekterna av en medveten politik - både canser och försäkringslös.

tisdag 1 december 2009