lördag 28 februari 2009

Olof Palme och sjukförsäkringen

För idag 23 år sedan mördades Sveriges stadsminister. Olof Palme sköts på öppen gata i centrala Stockholm. Politiskt är jag lite av en bryt-ihop-och-gå-vidare-människa och brukar inte ägna mig åt nostalgi, men dagen idag kan få ägnas åt lite eftertanke.

”Högerns attack mot sjukförsäkringen kan inte logiskt förklaras på annat sätt än som en återklang av det gamla klassamhällets värderingar, sega som gummi arabicum.” Citatet är från Olof Palme i en riksdagsdebatt för 30 år sedan och än mer aktuellt 2009. Vi börjar se effekterna av regeringens nya sjukskrivningsregler – sjuka människor som kastas ut ur välfärdsförsäkringen.

Dax att börja jobba.

Brukar vara misstänksam mot opinionsundersökningar, men det är svårt att hävda att Synovate på DN är en klåparundersökning. Försöker se det som en uppmaning till att jobba på hårdare.

onsdag 25 februari 2009

Mer och mer tydligt att det inte finns några "nya" moderater

Ett år med moderat vårdval och med ökade klyftor. Den rapport som Dag Larsson idag pressenterar visar med önskvärd tydlighet att pratet om nya och snällare moderater var just bara prat.

Jag är den förste att erkänna att S förlorade valet och att det fanns skäl till det. Moderaterna fick ett mandat att fixa jobben och genom sin make-over signalerade de att de var ett alternativ också för vanliga jobbare. Nu ser vi resultatet. Ökade klyftor, nedskärningar i välfärden och skattesänkningar för de rikaste. Det är samma moderater, men som kör med ett dubbelspel med opinionen.

måndag 23 februari 2009

När regeringen förmår pressentera direktiv.

Idag är jag och DN:s ledarsida överens. Regeringen borde per omgående till sätta en parlamentarisk socialförsäkringsutredning. Socialförsäkringarna är allt för viktiga för att spelas ping-pong med mellan mandatperioderna. Det är en av grunderna i den Svenska modellen.

Samtidigt ser vi att sjukförsäkringen är utsatt för hårda attacker av den moderatledda regeringen. Jag vill ha en standardförsäkring med inkomstbortfall som princip och som innehåller en förstärkt arbetslinje med breda broar tillbaka i arbete. Regeringens förändringar av sjukskrivningsreglerna har på alla dessa punkter gått i motsatt riktning. För varje steg regeringen tar blir det svårare och svårare att komma överens i en socialförsäkringsutredning.

Jag vill ändå vara övertydlig och deklarera att jag välkomnar en parlamentarisk socialförsäkringsutredning. Det sa jag när jag tillträdde för ett år sedan. Det sa jag när statsminister utlovade det vid riksdagens öppnande i september, när finansministern utlovade det i regeringens budget i oktober och när socialförsäkringsministern utlovade det i budgetdebatten i december. Jag tackar DN för hjälpen och konstaterar att bollen ligger hos regeringen. Det är hög tid för socialdepartementet att pressentera utredningsdirektiv.

lördag 21 februari 2009

Politiken reduceras till utspel

Sin vana trogen gör det största partiet i den regering som leder det här landet sedan mer än två år tillbaka ett utspel. Och på samma sätt som tidigare betonar dom att det här inte ska blandas ihop med regeringspolitik. Den här gången gäller det kvalitet före privatiseringar i sjukvården.

Det här är samma parti som leder en regering som avskaffat alla hinder för privatisering av all form av sjukvård, inklusive akutsjukhus. Det är samma parti som leder Stockholms läns landsting där dom skurit ner barnsjukvården så hårt att de kan välkomna ett helt privat barnsjukhus, som bara tar emot de som kan betala. Det är samma parti som låter privatiseringsivern gå så långt att dom till och med säljer ut apoteken.

Dom säger en sak och gör en helt annan. Det upprör mig. Dels för att vad de faktiskt gör är dålig och orättvis politik. Men också för att de undergräver förtroendet för politik med sitt dubbelspel. De moderata partistrategerna har mätt att folk gillar bra och rättvis vård och så låter dom det bli ett moderatutspel, men helt utan att påverka politiken som den moderatledda regeringen för. Men, Schlingmann folk är inte så dumma som ni tror. Ert dubbelspel håller inte i längden.

fredag 20 februari 2009

Rehabilitering till arbete är bra, men inte att kasta ut sjuka människor ur sjukförsäkringen.

Riksrevisionen har på regeringens uppdrag granskat hur försäkringskassan arbetat med prövning av arbetsförmågan. Resultatet visar att försäkringskassan redan innan rehabiliteringskedjan kom till, prövade arbetsförmåga i 71 procent av fallen. Själva prövningen har alltså funnits länge. Det är inte det som är problemet.

Problemet är att det finns ett sista datum i sjukskrivningen, oavsett hur sjuk du är. Regeringens rehabiliteringskedja är ensidigt riktad mot den sjuke och tar bort arbetsgivarens ansvar för rehabilitering. En god rehabilitering med tidiga och aktiva insatser är grunden till att en sjuk person ska kunna komma tillbaka till arbetet. Ju fler som varit sjukskrivna som kan återgå i arbete desto bättre, men lösningen är inte att dra undan pengarna.

Regeringens nya tuffare krav på sjuka är inte bara orättvis, den fungerar inte heller. Ingen blir friskare för att den blir utslängd ut sjukförsäkringen, man blir bara fattigare. Det som behövs är aktiv rehabilitering, och här har regeringen skurit ner försäkringskassans möjligheter att göra ett bra jobb.

torsdag 19 februari 2009

Det är regeringens politik som oroar människor.

Socialförsäkringsministern har vart skrämmande tyst i debatten när vi nu sett i praktiken vad regeringens politik innebär. Människor som fortsatt är sjuka, men ändå kasta ut ur systemet.

Idag rapporteras om att de nya sjukskrivningsreglerna inte gett de befarade effekterna. Men F-kassan själv konstaterar att är det för tidigt att kommentera siffrorna än. Trots det vaga underlaget tar ministern nu tag i ett halmstrå och beskylla S för att oroa människor.

Till socialförsäkringsministern vill jag bara säga att det inte är jag som oroar. Det är regeringens politik som oroar människor – varje dag. Sanningen är att de nya sjukskrivningsreglerna bygger på att oavsett hur sjuk du är så kastas du ut ur sjukförsäkringen när du passerat bäst före datumet. Det är inte värdigt ett välfärdsland.

Regeringens VAB-intyg betyder mer krångel för alla

I fredags VAB:ade jag för min sjuåriga dotter. Det har alltid krävt ett visst mått av administration Till min glädje går det mesta att lösa via internett, både riksdagens lönekontor och F-kassan godtar det. Men en instans i samhället vill medvetet öka administrationen och byråkratin - den borgerliga regeringen.

Mer krångel, mer administration och försening av utbetalningar i kampen mot stressade föräldrar som är hemma med snoriga ungar. När man ansöker om VAB på fk.se får man läsa:

Vabba på webben och kom ihåg intyget
Vår självbetjäningstjänst är den enklaste och snabbaste kontaktvägen när du ska begära ersättning för vård av sjukt barn. Kom ihåg att skicka in intyget om barnets frånvaro när du begär ersättning. Många glömmer det och då tar ditt ärende längre tid.

onsdag 18 februari 2009

Sluta vingla runt Maud. Det är dags att gasa nu!

Arbetslösheten stiger lavinartat. Ungdomsarbetslösheten i Sverige är den näst högsta i EU. Antalet varslen under januari var det högsta sedan 70-talet. Sverige är djupt nere i en lågkonjunktur. Det är få idag som håller med regeringen om att det är rätta att bara strunta i SAAB:s framtid.

Jag tillhör inte dom som vill att skattepengar vårdslöst ska strös över utdöende branscher, men det är inte fallet med SAAB. Skattebetalarnas kostnader för att inte göra nått är betydligt högre, även om man bara räkna kortsiktigt: A-kassa, minskad köpkraft hos en stor grupp och fortsatt kraftigt vikande skatteunderlag i kommuner och landsting. Om man skulle drista sig att se på de lite längre sikt är det en skrämmande bild: underleverantörer i konkurs, neddragningar i välfärdssektorn och mängder av människor utkastade i ett stigmatiserat utanförskap. Och skulle man våga sig till att se över lågkonjunkturen så måste man ställa sig fråga: Hur ska vår välfärd kunna finansieras om vi inte har en basindustri? Vad ska Sverige leva av i framtiden?

För mig är valet enkelt. Skattebetalare är också löntagare. Löntagare är också konsumenter. Människor i arbete och konsumtion skapar tillväxt. En stimulanspolitik för tillväxt är bästa sättet att ta sig ur en lågkonjunktur. Även ur ett rent ekonomiskt perspektiv så är det slöseri med skattebetalarnas pengar att inte stödja SAAB:s överlevnad i Sverige. Kostnaderna att låta bli är så mycket högre.

Eller enklare uttryckt: Om du bromsar i en uppförsbacke så stannar cykeln, och du faller av.

tisdag 17 februari 2009

Ett utspel utan lösning.

Moderaterna gör nya utspel på DN-debatt idag, men att ge sig på invandrarna är inte lösningen på Sveriges problem. Utanförskapet ökar och arbetslösheten stiger. Det som krävs är arbeten. Arbete är centralt för att få möjlighet att komma in i det svenska samhället. Var finns de jobbskapande åtgärderna? Det är jobben som är lösningen på problemet.

Det har gått två och ett halvt år och regeringen har fallit pladask med att lösa utanförskapet. Den färdriktning som moderaterna förslår kommer inte att underlätta integrationen. Det här utspelet är inte lösningen på Sveriges problem.

måndag 16 februari 2009

En resa att bli stark av

Är på väg från Jönköping där jag ägnat dagen åt att diskutera de nya sjukskrivningsreglerna med fackligt förtroende valda, politiker, pensionärer och anställda på försäkringskassan. Bilden är glasklar. Det som nu sker i sjukförsäkringen är ett allvarligt hot mot den svenska modellen. Sjuka människor kastas ut ur välfärdsförsäkringen.

Dessa mina resor runt i landet, med vittnesmål från drabbade av regeringens politik, är lite som att gå på gymet. Det tar emot och är jobbigt att göra, men man blir bättre. Jag blir en bättre politiker när jag eldar under min vrede!

Stolt sosse, faktiskt.

Oj så tossigt det kan bli. Att inte få kalla en sosse för sosse för att visa respekt.

Jag har tidigare skrivit om att jag hyser gott hopp om samarbetet s-v-mp, och det gör jag verkligen. Tror att vi kan hitta lösningar eller sätt att hantera politiken för att klara det gemensamma målet - en ny regering och en rättvis politik 2010.

Däremot är det onekligen så att våra partier har olika kulturer och det kommer nog att gå åt en hel del kraft för att helt enkelt lära känna varandra. Så jag vill bara meddela för den som undrar. Jag är ganska stolt att kallas sosse.

söndag 15 februari 2009

Sorry Maud, det funkade inte

Att sälja ut den fråga som C mest av allt förknippas med kan inte vart lätt. Men under trycket av att "vi måste visa att Sahlin inte kan leda sitt regeringsalternativ" så lät hon kärnkraftsmotståndet falla. Men det gav inte önskad effekt.

S-V-MP kunde visa enighet i en jobb- och energifokuserad kritik. Debatten om brytningens fruktansvärda effekter och slutförvaringens oöverskådliga risker har kommit igång. Och idag visar också SvD att det inte heller funkade i opinionen.

Regeringen är genomskådad. Inte bara kärnkraftsmotståndet har fallit, utan också bilden av den handlingskraftiga regeringen. Nu syns effekterna av politiken. Alla de människor som nu tvingas ut i arbetslöshet gör det till kraftigt försämrad A-kassa, samtidigt som de första börjar kastas ut ur sjukförsäkringen som en följd av regeringens nya hårda regler.

fredag 13 februari 2009

Sven-Orwell Littorin

Det är svårt att inte känna vibrationerna från Orwells nyspråk i 1984 när man läser Moderaternas utspel om Unga i Arbete. Allt är bra och blir bättre är en bra sammanfattning.

Sanningen är att ungdomsarbetslösheten är att ungdomarbetslösheten i Sverige är 20 %, näst högst i hela EU och fortfarande stiger.

torsdag 12 februari 2009

Sjuka sjukskrivningsregler


Ingen människa är en ö.

Twixdagen kan du följa landets twittrande riksdagsledamöter i microbloggformat. Inte oomtvistat. Men grundarna (som ligger bakom almedalsbloggen) är inte helt nöjda med hur vi folkvalda använder vår nya väg ut. Jonas och Magnus har bloggat om det.

Men om twittrande ska vara nått mer än små politiska flygblad i nätform krävs dynamik. Mail, möten, samtal och FB-loggkommentarer är för mig ett sätt att utveckla mina tankar. Det är en förlegad tanke att 349 ledamöter i Sveriges Riksdag ska i varje givet tillfälle tänka de bästa tankarna. Vi behöver hjälp. Demokrati förutsätter dialog. Så mitt tips för att "nya" medier ska bli fruktbara politiska verktyg är enkelt: Reagera!

Straffbekattning av pensionärer är en bärande del av regeringens politik

Har just vart i kammaren och frågat statsmninistern om han anser att det är rätt att pension beskattas högre än lön. En människa som får 12500 kr i pension betalar 722 kr mer i skatt än om hon fått samma inkomst som lön. Statsministern får sedan årsskiftet en skattesänkning på 1200 kr i månaden, medans en pensionär med normal pension får nöja sig med 68 kr.

Vad svarar då statsministern på detta? Ja. Han svarade att det är en bärande del av regeringens politik att beskatta pensionärer hårdare än löntagare. Han hävdar fortfarande att det är ett sätt att skapa fler jobb. Jag vill bara be honom öppna ögonen. För varje ny budget med skattesänkningar för de rika och med ökade klyftor mellan löntagare och pensionärer så ökar arbetslösheten. Jobbkrisen och otrygghetskrisen går hand i hand i moderaternas Sverige.

Ungdomsarbetslösheten stiger

Sverige har den näst högsta ungdomsarbetslösheten i EU. Moderaterna i stadshuset tar det dock lugnt. Tror dom fortfarande att de 50 miljoner som regeringen subventionerat Mc Donalds med ska räck?

Nej. Det gav inte fler jobb. Det måste står klart för alla och en var att passivt se på och slentrianmässigt sänka skatter inte räcker för att lyfta Sverige ur krisen.

onsdag 11 februari 2009

Det duger inte.

Socialförsäkringsministern inledde dagens debatt om läget i F-kassan med orden " Jag tänker inte här i dag ge några löften om ytterligare medel." Men hallå! F-kassn går på knäna. Folk får inte sina pengar i tid. Det är omöjligt att få kontakt med den som är ens handläggare.

På två år har F-kassans förvaltningsanslag minskat med nära 700 miljoner, arbetsbelastningen har ökat dramatiskt. När vi nu ser konsekvenserna av regeringens slarviga politik så säger ministern ingenting. Det duger inte Christina Husmark-Pehrsson.

Min enkla uppmaning idag (och imorgon) är: Ta ansvar och ge F-kassan möjlighet att utföra sitt uppdrag.

Inte bara dålig politik, dåligt hantverk också

Det blir mer och mer uppenbart att regeringen inte ser konsekvenserna av de beslut de fattar. Jag har tidigare skrivit om att de har infört sjukskrivningsregler med ett bäst föredatum utan att ha nån plan för vad som ska ske med de som kastas ut.

Idag rapporterar ekot om att den rehabiliteringskedja som landstingen ska ansvara för inte kommer igång. Besluten om förändringarna fattades i somras, avtalet med landstingen strax före jul och ännu så finns det ingen fungerande struktur för medicinsk rehabilitering Det är inte bara dålig politik utan vittnar om ett uselt politiskt hantverk.

tisdag 10 februari 2009

Dax att göra nått oxå

Anders Borg blir för andra året i rad utsedd till landets viktigaste opinionsbildare enligt en av de medier jag iof sin inte brukar dela bedömningar med, DSM. Men ändå. Opinionsbildare? Hallå! Han är rikets finansminister och den som faktiskt skulle kunna göra skillnad.

Jag har två snabba önskningar.
1. Slut klyftan i skatt mellan löntagare och pensionärer - det är djupt orättvist.
2. Ge F-kassan resurser så att de kan utföra sitt jobb - kaoset på F-kassan är ovärdigt ett välfärdssamhälle.

måndag 9 februari 2009

Regeringen ger upp motståndet mot ränta på försenade utbetalningar från F-kassan

När krisen i F-kassan exploderade så valde regeringen att skylla ifrån sig på F-kassans personal, trots att det är uppenbart för alla och envar att regeringen har ansvaret och att samma regering har gett mer uppgifter och mindre resurser till F-kassan.

Den samlade oppositionen krävde att regeringen åtminstone skulle se till att de som drabbas av regringens kaos i F-kassan åtminstone skulle få ränta på försenade utbetalningar. Socialförsäkringsministern var svävande och de borgerliga riksdagsledamöterna hade svårt att svara på vår fråga. Idag ser jag med tillfredsställelse att ministern lyssnat.

Regringen underlättar svmp-samarbete

Har ägnat ett dygn åt svmp-samarbete på Bommersvik och känner stort hopp. Vi har haft riktigt bra stämning och en genuin vilja att hitta gemensamma lösningar på framtidens utmaningar.

I den grupp jag jobbar – Välfärd & Rättvisa – ser vi med önskvärd tydlighet att uppgifter inte saknas. Regeringens orättvisa och misslyckade politik gör vårt samarbete lättare, men också så mycket viktigare. Sverige förtjänar bättre!

söndag 8 februari 2009

Röstfiasko - väljarna förda bakom ljuset

Dagen efter första Schlagerfestivalendeltävlingen. Aftonbladet upprörs över hanteringen av rösterna – Röstfiaskot, tittarnas proteststorm i natt. Önskar att få lästa om regeringens hantering av sina röster och väljarnas protester mot det.

Vi har en högerregering som gick till val på att ”fixa jobben” och fick folkets förtroende för att klara just det. De fick inte förtroende för att sabba A-kassan, kasta ut folk ur sjukförsäkringen eller straffbeskatta pensionärer, men just det använder de väljarnas förtroende till.

Fixade dom jobben då? Hm, allt är ju lättare med ordning och reda i statens finanser och med högkonjunktur, men nu när regeringen lånar pengar för att fortsätta sänka skatten och arbetslösheten stiger då står de handfallna. Dags för väljarstorm.

fredag 6 februari 2009

Jag vill debattera utförsäkring

Mitt besök på F-kassan i Örebro igår gör att jag idag lämnar jag in följande interpellation till socialförsäkringsministern. Enligt riksdagsordningen så betyder det att ministern måste komma till riksdagen och debattera med mig inom två veckor.


Stockholm 2009-02-06
Till statsrådet Christina Humark-Pehrsson (M)


Nu börjar människor puttas ut ur sjukförsäkringen.

Jag har vid flera tillfällen det senaste året kritiserat de nya sjukskrivningsreglerna som medvetet puttar ut sjuka människor ur välfärdsförsäkringen. När jag frågat vad dessa människor ska leva av och vad de ska göra har regeringen svävande svarat nån form av ersättning eller vi tittar på möjligheter för nån form av resursjobb.
Nu börjar det bli akut. Den första gruppen människor har nu passerar 180-dagarsgränsen, till sommaren kommer ännu en stor grupp och vid nästa årsskifte ger reglerna full effekt.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet om regeringen har någon beredskap för att möta detta växande utanförskap?

Veronica Palm (s)

Halva F-ledigheten = Hela lönen!

Corren skriver idag att om en läkare är kvinna så har hon, allt annat lika, 1 590 kr mindre i lön varje månad. Ja. Det är ju inget nytt. Tre vägar finns att hantera det. 1. Blunda och tänka att kvinnor får väl ta sig i kragen och kräva bättre lön. 2. Skylla på patriarkatet och bli tyngd och handlingsförlamad. 3. Ta tag i var och en av de delar som skapar och återskapar föreställningen om mannens överlägsenhet.

Ska erkänna att jag ibland hänfaller till 2:an, men nog är det smartare att kavla upp ärmarna och leta lösningar på problem. Föräldraföräkringen skulle kunna vara ett sådan verktyg om puttar patriarkatet lite närmare ruinens brant.

Att kvinnor tar ut fyra av fem föräldraledighetsdagar leder till att de kvinnor om är hemma får en sämre förankring på arbetsmarknaden, att barnen socialiseras in i föreställningen om att mamma ska vara hemma och att alla kvinnor på arbetsmarknaden får en sämre löneutveckling då det sätts ett likhetstecken mellan att vara kvinna och att vara frånvarande under perioder av sitt yrkesliv.

Ett jämnare uttag av föräldraledigheten är nödvändigt för att komma tillrätta med ojämlikheten på arbetsmarknaden. När män och kvinnor tar lika ansvar för hem och barn så faller alla rationella skäl att undervärdera kvinnor om grupp på arbetsmarknaden.

(Men de riktigt stora vinnarna på en delad föräldraledighet är barnen som får utveckla djupa och egna relationer med både mamma och pappa.)

torsdag 5 februari 2009

VAB-intygshysterin börjar ge effekt.

Hörde om en pappa som nekades ersättning för Vård av sjukt barn för att han inte lämnat in intyget från skolan i tid till Försäkringskassan. Barnet var sjukt sista veckan innan jullovet, sen var skolan stängd fyra veckor och familjen hade en extra vecka ledigt. Då brinner pengarna inne, trots att han anmält som han ska både till F-kassan och till arbetsgivaren.

Också personalen drabbas av regeringens usla politik

Jag är på tåg mot Örebro för att bland annat besöka Försäkringskassan och prata med personalen. De nya sjukskrivningsreglerna är ett hårt slag mot var och en som kastas ut och mot grunden i den svenska modellen. Kaoset på F-kassan slår hårt mot de som inte får sina rättmätiga ersättningar i tid och mot förtroendet för våra välfärdsförsäkringar.

Men allt detta slår också mot de kvinnor och män som jobbar på F-kassan. Handläggare som vill göra ett bra jobb, som vill hitta vägar tillbaka i arbete för sjukskrivna och som brinner för att få göra en insats De fråntas nu möjligheten att göra sitt jobb och är hårt pressade mellan stramare regler och krympande budget å ena sidan och förtvivlade människor som riskerar att försäkras ut å andra sidan.

onsdag 4 februari 2009

Skriv på mot förändringarna i sjukskrivningsreglerna


Vill tipsa om ännu en namninsamling.

Sluta stressa föräldrar med snorig ungar

Jag har de senaste dagarna fått rapporter från flera håll i landet om att VAB-uttaget är ungefär lika stort om innan regeringen pådyvlade föräldrar och förskolepersonal intygsstressen. Inte så konstigt. Ungar är sjuka och föräldrar behöver ta hand om dom. Den fuskdebatt som regeringen piskade upp i våras har ifrågasatts av många och siffrorna var överdrivna.

De nya intygen är dåliga. Jag vill att personalen på mina barns förskola ska få möjlighet att ägna mer tid åt barn och mindre tid åt blanketter. Jag vill inte att förskolepersonalen ska tvingas bära ansvar för föräldrarnas ekonomi. Jag vill inte att föräldrar ska behöva be de som vårdar deras barn om hjälp för att få den ersättning de har rätt till. Jag vill inte att skolbarn ska behöva bära ansvaret för att föräldrarna inte får sina pengar för att de har glömt en lapp från fröken i en gympapåse.

En bit på vägen



Vid gårdagenssammanträde med Pensionsgruppen lykade vi förmå de borgerliga att ge F-kassan ett brett uppdrag om att räkna på hur man kan säkerställa frmtiden pensioner, samtidigt som penstionärerna nästa år inte få ta hela smällen för börsraset i höstas.
Men den viktigate frågan för dagens pensionärer, straffskatten, fick vi inget svar på. Regerinen håller fast vid sin orättvisa skattepolitik och den gräver stora hål i de äldres plånböcker.

tisdag 3 februari 2009

Vad vill regeringen med pensionerna?

Den ekonomiska krisen slår hårt mot pensionssystemet och riskerar att leda till sänkta pensioner nästa år. Jag är beredd att ta ansvar för att värna hållbara pensioner i framtiden, kompensera dagens pensionärer, men också se om det finns delar i pensionssystemet som kan behöva justeras för att inte stora svängningar på börsen ska slå allt för hårt i plånboken för dagens pensionärer.

Vad vill då regeringen? De enda signaler jag hitintills fått handlar om att putta problemet över valdagen. Det är fullständigt oansvarigt, både mot dagens och morgondagens pensionärer. Om regeringen på allvar vill återvinna de äldres förtroende så måste de sluta straffbeskatta pensionärer och våga ta en seriös diskussion om äldres ekonomiska villkor. Idag ställer vi krav på att regeringen vill mer än leka valtaktik med pensionerna.

måndag 2 februari 2009

Moratorium mot utförsäkring

Vid årsskiftet passerade 76 000 människor den nya 180-dagarsgränsen i sjukskrivningen och riskerar därför att kastas ut. På grund av kaoset på F-kassan väntar många fortfarande på svar om dom passerat nålsögat eller om deras försörjning rycks undan.

Idag presenterar Arbetsförmedlingen skrämmande 17 049 varsel på svensk arbetsmarknad bara under januari. Alla de sjuka människor som nu kastas ut ur sjukförsäkringen tvingas konkurera på en allt hårdare arbetsmarknad. Samtidigt vet vi att den som vart sjukskriven behöver extra stöd för att komma tillbaka i arbete. Redan innan jul krävde vi ett moratorium mot utförsäkringar. Det är än mer aktuellt nu

Larsson missar pointen

Verksamhetsförbud på socialtjänster som inte klarar uppdraget och en ny samlad tillsyn föreslår idag statsrådet Larsson på dagens DN-debatt. Ledsen att säga det, men jag tror hon missat pointen lite. Självklart ska socialtjänsten klara sitt uppdrag, men förutsättningen för att göra det är inte ett ajja-bajja från högre ort, utan att man faktiskt har resurser nog.

En allt för stor och växande del av de som går på försörjningsstöd gör det bara för att de är utan jobb. Med de förändrade sjukskrivningsreglerna så kommer de kommunala socialtjänsterna att få ta stora kostnader för sjuka människor som kastas ut ur systemet. Den ekonomiska krisen rullar nu vidare in i kommunerna som redan står med hårt ansträngda budgetar.

Om Larsson på allvar vill höja kvaliteten i socialtjänsten så måste hon förmå sina regeringskollegor att föra en aktiv jobbpolitik, sluta kasta ut sjuka människor ur sjukförsäkringen och öka statsstöden till kommunerna.

söndag 1 februari 2009

Peppad och glad!

Sitter i Aroshallen i Västerås på avslutningen av Framtidsdagarna. Är stolt över att vi på förmiddagen samlat in 72 800 kr till Palmecentrests Gazainsamling. En glad och engagerad Mona Sahlin talar om EP-valet. Det är en riktigt bra stämning.

Ska erkänna att jag inte riktigt kände mig peppad att åka hit, men det var värt det. Mer än 900 sossar från hela landet har minglat, pratat politik och festat. Glad och engagerad är också jag idag, om än lite småtrött efter en sen kväll med mycket dans och inte riktigt lika mycket vin. .